© Сн.: Depositphotos
Ламинирането на миглите е процедура, която удължава, извива и укрепва структурата на миглите благодарение на съставките, включени в състава на продуктите. Резултатът, който трае 2-3 месеца, позволява да не се използва спирала и друга декоративна козметика за мигли.

Какво е ламиниране на мигли – плюсове, минуси и как се прави?

Ламинирането представлява покритие на ресничките на миглите със специални продукти в строга последователност. Всеки продукт има своя специфична задача.

 • Процедурата придава на миглите красива извита форма, дори миглите да са прави. Всяка мигла ще стане по-гладка и блестяща. Освен това те ще получат защитно покритие, което ще предотврати негативните ефекти на външни фактори.
 • Миглите ще станат по-плътни, по-силни, по-еластични, тъй като сред компонентите на ламиниращите съставки има много вещества, необходими за здравето на миглите: витамини, аминокиселини, различни масла, растителни екстракти, пептиди и др.
 • Ламинирането позволява да се увеличи обема на миглите чрез удебеляване на всяка мигла.
 • Ако се използва и пигмент при ламинирането, то цветът трае много по-дълго, отколкото след обикновено боядисване, тъй като кератиновите защитни съставки не позволяват на пигмента на боята да се измие и избледнее.


Ламинирането на миглите се извършва в салоните за красота и отнема около час и половина и се състои от 5 етапа.

 1. Специалистът прави пълно почистване и обезмасляване на миглите, за да може хранителните вещества да проникнат по-дълбоко в ресничките. Долните мигли са покрити с колагенов пластир, а на горния клепач е монтиран специален валяк, който е необходим за създаване на желаната форма на миглите.
 2. За защита на клепачите се нанася специален крем за изглаждане и омекотяване на кожата.
 3. Към миглите се прикрепя силиконов протектор, който оформя и извива миглите.
 4. Нанася се подхранващ серум, който прави миглите по-плътни и по-дълги.
 5. Накрая всяка ресничка се покрива с кератин, който придава на миглите обем и сила.
 • Резултатът от ламинирането на миглите трае около 2-3 месеца. Не се препоръчва процедурата да се извършва повече от три пъти годишно. На естествените мигли трябва да се дава „почивка“ от интензивното подхранване, което подобрява външния им вид и структура.
 • В много източници можете да намерите информация, че след ламинирането миглите стават по-дълги, но това не е вярно. Те визуално ще изглеждат по-дълги заради извивката и по-тъмния цвят (тъй като върховете на миглите обикновено са светли поради естественото излагане на слънце). Процедурата не добавя дължина на миглите и не ги разтяга по никакъв начин.

Въпреки че ламинирането на миглите не е вредно или опасно за здравето, не се препоръчва при:

 • Алергия към някоя съставка от продуктите за ламиниране на миглите - затова винаги питайте за съставките.
 • Противопоказно е да се прави ламиниране след операция на очите.
 • Тази процедура не трябва да се извършва при заболявания на очите (конюнктивит, блефарит и др.) или след прекаран ечемик.
 • Не се препоръчва по време на бременност и кърмене, поради специфичния хормонален баланс през този период.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!