Първите бели косми вече са по главите ви или отдавна сте почти пълно побелели. Не харесвате цвета на косата си или просто искате да го промените при всички случаи ще ви трябва боя за коса. Ето как да изберете най-подходящия оцветяващ продукт.

? Оттенъчни бой за коса - задържат се на косата от 1 ден до 3 седмици

Въздействието им изчезва след 2-8 измивания на косата. Манипулацията се нарича не боядисване, а тониране. Може да бъде под формата на шампоан оцветител, оцветяваща пяна, балсам оцветител, оцветяващ крем и други,

Кои са предимства: не съдържат амоняк и перхидрол, т.е. безвредни са за косата. Позволяват да се експериментира с различни оттенъци. Идеално средство са за освежаване на вече боядисана коса или ако искате да направите естествения цвят по-на-ситен.

Кои са недостатъци: разтварят кожната мазнина и потта. Ако спортувате или главата ви е покрита с нещо, бъдете подготвени, че то ще бъде изцапано.

С оттенъчни препарати не е възможно да промените цвета, още по-малко да изсветлите тъмните нюанси.

? Полутрайни бой за коса - задържат се на кocaтa около 2 месеца

В тази група влизат разнообразни кремове и пени, чието действие е на границата между тониране и боядисване. С тяхна помощ може да получите по-интензивни цветове в сравнение с тези при употреба на оттенъчни препарати. Полутрайните бои са удобен вариант за тези, които искат да променят цвета си, но още не са решили на кой оттенък да се спрат. С всяко измиване боята изчезва постепенно и не се образува рязка граница между боядисаните и небоядисаните коси.

Ако повече от половината ви коса вече е побеляла, по-добре е да не използвате полутрайни бои.

? Трайни бой за коса - задържат се повече от 2 месеца

Най-голямото предимство на трайните бои за коса е, че променят цвета на косата за дълъг период и напълно покриват побеляването.

Дълбоко боядисване се постига със специални бои-окислители, в състава на които влизат кислородна вода и амоняк. Казано по друг начин, трайните бои се състоят не от готова боя, а от нейни съставки. Самата боя се синтезира направо върху косъма. Именно затова тя трябва да се приготвя непосредствено преди употреба и в никакъв случай не бива да се съхранява за следващо боядисване. По същата причина не трябва да отмивате боята по-рано от срока за действие, който обикновено е отбелязан върху опаковката.

Как да купувате боя за коса? За какво да внимавате!

Не разчитайте само на цвета върху кутийката на боята. Преди цветът да се е слял с пигмента на косата, няма как да сте сигурни какви ще са резултатите. Същото е и с класьорите за бои. Там се използват синтетични косми, които имат различен строеж от естествените и цветовете им реагират по друг начин на светлината.

Избирайте един тон по-светъл нюанс от този, който ви харесва. Не пренебрегвайте и нарисуваните схеми, които показват за какъв естествен цвят на косата е предназначена съответната боя за коса.

Полутрайните бои само покриват косъма, докато трайните издуват ствола му и увеличават епидермиса, откъдето идва идва ефектът.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #боядисана коса #боя за коса #бели коси #коса #грижа за косата