Повърхност

При покупката обърнете внимание на степента на абразивност (грапавост и твърдост) на пилата. Тя се измерва в гритове - колкото повече са те, толкова пилата е по-мека.

  • Пилите с абразивност от 80 до 240 грита са предназначени за обработка на изкуствените нокти, а от 180 - 240 грита - за среднодълги нокти.
  • Пилата от 400 грита е средномека и с нея се шлифова повърхността. От 600 грита - за фина обработка и за полиране.
  • От 900-1200 единици - за придаване на идеално гладка повърхност на ноктите.

Форма

От нея зависи функцията на пилата и е добре да имате в несесера си от двата основни вида, за да получите добър краен ефект и да не нараните ноктите си.

Овалната пила служи за подкъсяване и придаване на основна форма на ноктите.

Пилата-бумеранг (или „банан") е удобна за закръгляне на ноктите, за оформяне на краищата и притъпяване на ъглите.

С помощта на едра пила може да се промени дължината на ноктите, а с по-малка - да им се придаде желаната форма.

Практически всички пили имат еднакви параметри - дълги са 17-18 см и ширината им е от 1,5 до 2 см. Предлагат се и миниатюрни варианти.

Материал

За различните по дебелина и дължина нокти се ползва различни пили.

  • Хартиените пили са най-разпространени. Предназначени са за естествени и изкуствени нокти. Отстраняват дребните неравности, придават форма и обработват повърхността. Те са практични, но не са дълготрайни. След ползване винаги трябва да се почистват - да се мият с топла вода и сапун, което ги прави доста нетрайни.
  • Стъклените пили бързо и точно придават форма на ноктите, лесно се дезинфекцират. Главното им преимущество е, че не травмират и не разцепват ноктите, не ги начупват. Можете да миете и стерилизирате, затова стъклената пила си използва и от професионалистите. Не бива да я преварявате във вода.
  • Дървени пили - ползват се за много деликатни нокти - сухи, чупливи, тънки и на деца. Тези пили не допуска нарези, порязвания и каквито и да е травми.
  • Металните пили бяха популярни допреди няколко десетилетия. Те са покрити с неравномерен абразивен слой и са доста едрозърнести. С тях не може да се направи безупречен маникюр.
  • Кристалната пила може да се мие, стерилизира и преварява, обработва се без проблем с дезинфектанти. Служи за шлифоване и полиране, когато ноктите трябва да бъдат гладки.
  • Некачествената пила от лош материал може да увреди ноктите и кожата, да предизвика инфекции.

ЗА УДЪЛЖЕНИ НОКТИ са подходящи едрозърнестите повърхности.

ЗА ЕСТЕСТВЕНИТЕ НОКТИ най-препоръчителни са пилички от картон, гума или стъкло. Металните пилички са старомодни и не се използват често, защото разцепват нокътя, разрушават структурата му.

АКО НОКТИТЕ СА ТВЪРДИ, купете си диамантена, сапфирена или рубинова пила.

ПРИ КРЕХКИ И ЧУПЛИВИ НОКТИ са подходящи пилите от хартия и керамика.

ЗА ПРЕКАЛЕНО ЧУВСТВИТЕЛНИ И ТЪНКИ НОКТИ се препоръчват кристални пили с дребнозърнеста повърхност.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #пила за нокти #маникюр #нокти