А необходимо ли е да се накисвате ядките си? Отговорът на този въпрос е да, абсолютно!

Ядките имат фитинова киселина. Тя се среща също в зърнените и бобовите растения и точно както накисваме тях, така трябва да постъпваме и с ядките. Това е от съществено значение за правилното храносмилане. При ядене на ядки, които не са напоени, фитиновата киселина се свързва с минерали в стомашно-чревния тракт и не може да бъде абсорбирана в червата, това може да доведе до минерален дефицит. С накисването се разграждат фитиновата киселина, за да може тя да се абсорбира правилно.

Ядките също имат високи количества инхибитори на ензимите. Това е друга причина, поради която ненакиснатите ядки са трудни за смилане.Фитатите и инхибиторите на ензимите, които правят ядките и семената толкова трудни за смилане, могат лесно да бъдат неутрализирани чрез накисване в солена вода и изсушаване при невисоки температури. Комбинацията от минерали и топлина работи за разграждане на лошите съединения, като същевременно запазва полезните мазнини и протеини. Много култури интуитивно практикували тези методи, използвайки морска вода и слънцето, и предавали това знание от поколение на поколение. Съвременната наука ни кара да разгледаме още по-подробно как накисването увеличава наличността на важни хранителни вещества (особено ценните витамини от вида B) и активира полезните ензими, които увеличават абсорбцията на хранителни вещества. За съжаление, този досаден процес е бавен и скъп за големите производители и едва ли ще го открием приложен върху продукти на пазара.

Обикновено здравата храносмилателна система може да понесе определено количество фитинова киселина и разнообразната диета ще компенсира действията на ензимните инхибитори без проблем. Въпреки това, ако консумирате храни с високо количество фитинова киселина или използвате много брашно и бобови растения при готвене, тогава накисването ще се окаже много полезно. Много хора дори не осъзнават, че имат проблеми с храносмилането на суровите ядки.


Следните въпроси ще ви помогнат да решите дали да накисвате ядките си:

 • Изпитвате ли коремни болки, след като ядете ядки, семена или храни, които ги съдържат?
 • Виждали ли сте някога парчета ядки в изпражненията ви ден след приемането им?
 • Ядете ли значително количество храни, съдържащи фитат, като зърнени храни, боб, ядки и семена?
 • Имате ли дефицит на минерали и В-витамини?

Относно печените ядки полезните им свойства и ценните им качества се променят, когато са преминали през термична обработка. Въпреки, че са по-вкусни и привлекателни, за обработката им се използват евтини гранясали масла, излагат се на изключително високи температури, които променят молекулната структура на хранителните вещества и причиняват разграждането на мазнините, увеличавайки броя на свободните радикали. Все пак печените ядки съдържат почти еднакви количества калории, мазнини, въглехидрати и протеини като суровите, но без витамините и минералите.

Ето и няколко съвета как да накиснете ядки:

 • Сложете 4 чаши сурови, несолени ядки/семена в подходящ съд.
 • Покрийте ги с вода, така че да са потопени.
 • Добавете 1-2 супени лъжици (по възможност нерафинирана) сол (необходима за неутрализиране на ензимите).
 • Оставете да престоят за около 7 часа или за една нощ.
 • Изплакнете ядките, за да отстраните остатъците от сол и ги сложете в тава.
 • Изсушете ги при ниска температура (обикновено не по-висока от 65°) в сушилня или фурна за 12-24 часа или докато ядките са леко хрупкави.
 • Ако нямате възможност да ги изсушите ги дръжте в хладилник или те могат да мухлясат.

Ядки и семена, които няма нужда да се накисват:

 • Шам фъстък
 • Макадамия
 • Кедрови ядки
 • Бразилски орех
 • Конопено семе

За финал накисването не само помага при храносмилането, но и значително подобрява вкуса. Ядките стават леко хрупкави и невероятно вкусни. Ако не сте накисвали ядките си преди ще бъдете приятно изненадани, че е колкото лесно, толкова и вкусно и полезно.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #ядки