© Unsplash

От векове билковите чайове се използват по целия свят като естествени средства за сън. Те все още са популярен избор, когато става въпрос за безсъние. Пиенето на някои видове чай, пълни с успокояващи свойства преди лягане, може да ви помогнат да заспите по-бързо. Плюс това, самото действие при варене на ароматна чаша чай е отпускащо само по себе си.

Когато става въпрос за това кой чай да изберете - ето 4 чая, които ще ви помогнат да заспите:


© Unsplash

Чай от лайка

От години чаят от лайка се използва като естествено средство за намаляване на тревожността и лечението на безсъние. Предполага се, че успокояващите му ефекти се дължат на антиоксидант, наречен апигенин, който се намира в изобилие в чая от лайка. Апигенинът се свързва със специфични рецептори в мозъка, които намаляват тревожността и предизвикат сънливост.


© Unsplash

Чай от корен от валериан

Валерианата е билка, която се използва от векове за лечение на проблеми като безсъние, тревожност и главоболие. Днес валерианата е едно от най-популярните билкови помощни средства при безсъние в Европа. Коренът на валериана може да увеличи сънливостта чрез повишаване нивата на невротрансмитер, наречен GABA.


© Unsplash

Чай от лавандула

Лавандулата се използва като ароматерапевтично средство и добавка, за да помогне при тревожност, депресия и умора. Много хора пият чай от лавандула, за да се отпуснат, успокоят и заспят след напрегнат ден. Лавандулата се използва още от времето на древните гърци заради успокояващия и релаксиращ ефект.


© Unsplash

Чай от маточина

Маточината принадлежи към семейството на ментата и се среща по целия свят. Тази ароматна билка се използва за намаляване на стреса и подобряване на съня още от Средновековието насам. Проучвания показват, че маточината повишава нивата на GABA при мишки, което показва, че маточната може да действа като успокоително.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сън