© Unsplash

Черният чай е перфектен избор, ако търсите нискокалорична, неподсладена напитка с по-малко кофеин, отколкото кафе. Черният чай произхожда от растението Camellia sinensis, от което се приготвя и зеления чай. Листата се сушат и ферментират, придавайки на черния чай по-тъмен цвят и по-богат вкус в сравнение със зеления чай.

Черният чай има по-силен аромат от другите чайове и съдържа повече кофеин от тях, но сравнен със съдържането на този в кафето е по-малко.

Черният чай е полезен за здравето, тъй като съдържа антиоксиданти и съединения, които помагат за намаляване на възпаленията в организма.


Pixabay
Pixabay

Черният чай е полезен за здравето, тъй като съдържа антиоксиданти и съединения, които помагат за намаляване на възпаленията в организма.

Черният чай съдържа: катехини – мощни антиоксиданти, които се борят с раковите клетки и спомагат за предотвратяване на сърдечни заболявания; танини - естествено срещащи се химични съединения, които придават на черния чай и червено вино стягащата му способност; гуанин - естествен симулант и ксантин - друг природен стимулант, подобен на кофеина. Учените са открили също така, че черният чай може да помогне за подобряване на костната плътност, намаляване на риска от ревматоиден артрит и предпазване от болестта на Паркинсон.

Добавянето на черен чай в ежедневието ви е лесен начин да добавите повече антиоксиданти в диетата си и потенциално да намалите риска от бъдещи здравословни усложнения.

Ето 5 ползи за здравето от черния чай:


Черният чай предпазва сърцето

Благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в черния чай, ограничава възпаленията в кръвоносните съдове, което от своя страна спомага за понижаване на високото кръвно налягане и за намаляване риска от сърдечни пристъпи и кръвни съсиреци. Черният чай нормализира сърдечния пулс и е много ефикасен при хора с ниско кръвно налягане.


Черният чай подпомага имунната система

Танините в черния чай не само му придават характерния вкус, а няколко проучвания показват, че помагат в борбата с вируси като грип, дизентерия и хепатит. Черният чай също съдържа алкиламинови антигени, които засилват имунния отговор на тялото.Черният чай подобрява здравето на червата и стомаха

Полифенолите в черния чай, действат благоприятно на функцията на червата и стомаха, като насърчават растежа на добрите бактерии и инхибират растежа на лошите. Танинът в черния чай успокоява стомашните и чревните заболявания, като цялостно подпомага храносмилането. В допълнение, черният чай съдържа антимикробни свойства, които унищожават вредните вещества и подобряват чревните бактерии и имунитета, като помагат за възстановяване на лигавицата на храносмилателния тракт. Черният чай активизира метаболизма и премахва чувството на гадене. Успокоява стомашната болка и премахва коликите.


Черният чай може да понижи нивата на захар в кръвта

За черния чай е установено, че помага за повишаване на използването на инсулин в организма. Пиенето на черен чай около 45 минути след хранене може да понижи нивата на кръвната захар. Това обаче ще става само в комплект със здравословна диета и редовни упражнения. Учените заключават, че няколко съединения в чая подобряват нивата на инсулин, по-специално катехина.


Черният чай засилва концентрацията

Черният чай е перфектната напитка, за да подобрите енергийните си нива и концентрация без много кофеин. Той съдържа кофеин и аминокиселина, наречена L-теанин, които могат да подобрят бдителността и концентрацията.

За разлика от напитките с по-високи нива на кофеин и други стимуланти, кофеинът в черния чай е по-малко, и е малко вероятно прекалено да стимулира сърцето, и да причини други неприятни странични ефекти. L-теанинът увеличава алфа активността в мозъка, което води до релаксация и по-добра концентрация. Изследванията са установили, че напитките, съдържащи L-теанин и кофеин, оказват най-голямо влияние върху фокуса.

Освен това, проучванията показват, че един месец от четири чаши черен чай на ден, намалява нивата на хормона кортизол, достатъчно, за да засили функцията на паметта, а някои изследвания предполагат и, че редовната консумация на черен чай може да предотврати болестта на Паркинсон.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #черен чай #ползи за здравето