Кафето категорично е една от най-популярните напитка на планетата. Въздействието на му върху здравето отдавна е противоречива тема, като застъпниците изтъкват антиоксидантното му съдържание и способността да подпомага мозъка, а критиците му описват недостатъци като безсъние, лошо храносмилане и повишен пулс и кръвно налягане.

Кафето без спорно има много ползи за здравето. Ако се наслаждавате на вкуса му и толерирате съдържанието на кофеин, не се колебайте да си налеете чаша или повече през целия ден. Не само, че дневната ви чаша може да ви помогне да се почувствате по-енергични, да изгорите мазнините и да подобрите физическата си активност, но и да намалите риска от няколко болести като диабет тип 2, рак, Алцхаймер и Паркинсон. Всъщност кафето може дори да е причина за дълголетието на някои хора.

Ето 7 ползи за здравето от кафето:Може да подобри енергийните нива и да ви направи по-умни

Кафето може да помогне на хората да се чувстват по-малко уморени и да повиши енергийните им нива. Това е защото съдържа стимулант, наречен кофеин. След като пиете кафе, кофеинът се абсорбира в кръвта. Оттам той пътува до мозъка ви. Там кофеинът блокира инхибиторен невротрансмитер, което предизвиква стимулиращ ефект. Това подобрява енергийните нива, настроението и различните аспекти на мозъчната функция.


Може да ви помогне да изгорите мазнините

Кофеинът се намира в почти всяка добавка за изгаряне на мазнини - и по добра причина. Той е едно от малкото естествени вещества, доказани, че подпомагат изгарянето на мазнините. Няколко проучвания показват, че кофеинът може да повиши метаболизма ви с 3–11%. Други проучвания показват, че кофеинът може специално да увеличи изгарянето на мазнините с до 10% при затлъстели хора и с до 29% при слаби хора. Възможно е обаче тези ефекти да се намалява при хора пиещи кафе от дълго време.


Може драстично да подобри физическото представяне

Кофеинът стимулира нервната ви система, сигнализирайки мастните клетки да разграждат мазнините в тялото. Но също така увеличава нивата на адреналин в кръвта. Това е хормонът, който подготвя тялото ви за интензивно физическо натоварване. Кофеинът разгражда телесните мазнини, правейки свободните мастни киселини налични като гориво. Като се имат предвид тези ефекти, не е изненадващо, че кофеинът може да подобри физическата работоспособност средно с 11–12%. Следователно, една силна чаша кафе около половин час преди да се отправите към фитнес залата е добра идея.Може да понижи риска от диабет тип 2

Няколко наблюдателни проучвания показват, че пиещите кафе имат много по-нисък риск от диабет тип 2, сериозно състояние, което засяга милиони хора по света.


Може да ви защити от болестта на Алцхаймер и деменцията

Пиещите кафе имат много по-малък риск от Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест и водеща причина за деменция в световен мащаб. Това състояние обикновено засяга хората над 65 години и няма известно лечение. Въпреки това, има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите появата на болестта. Това включва обичайните заподозрени като здравословно хранене и физически упражнения, но пиенето на кафе също може да бъде изключително ефективно.


Може да понижи риска от Паркинсон

Болестта на Паркинсон е второто най-често невродегенеративно състояние, точно зад болестта на Алцхаймер. Проучванията показват, че хората, които пият кафе имат много по-малък риск от болест на Паркинсон, като намаляването на риска варира от 32 до 60%. В този случай, самият кофеин изглежда полезен, тъй като хората, които пият безкофеиново кафе, нямат по-нисък риск от болестта на Паркинсон.


Може да се бори с депресията и да ви направи по-щастлив

Кафето изглежда риска от развитие на депресия и може значително да намали риска от самоубийство. В изследване от Харвард, публикувано през 2011 г., жените, които пиели 4 или повече чаши кафе на ден, имали 20%

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кафе #ползи за здравето