Кафето само по себе си не предизвиква увеличаване на теглото - и всъщност може да насърчи загубата на тегло чрез повишаване на метаболизма и подпомагане на контрола на апетита. Въпреки това, то може да повлияе отрицателно на съня, което може да доведе до вдигане на килограмите. Освен това, много кафе напитки и популярни храни сервирани с кафе са с високо съдържание на калории и добавена захар.

За да намалите риска от увеличаване на теглото, опитайте да намалите захарта и висококалорични десерти, които консумирате с кофейновата напитка. Сутрешната чаша кафе може да бъде здравословен начин да започнете деня си. Важно е обаче да внимавате за съставките, използвани при приготвянето на напитката.Черното кафе може да помогне за намаляването на килограмитеКафето е с ниско съдържание на калории

Когато се опитвате да отслабнете, трябва да създадете дефицит на калории. Можете да направите това чрез увеличаване на физическата активност или консумирането на по-малко калории. Само по себе си, кафето е много нискокалорична напитка. В действителност, 1 чаша (240 мл) от сварено кафе има само 2 калории.

Не забравяте че, кафето съдържа този малък брой калории, само ако го пиете черно - без захар, мляко или други добавки.


Кофеинът може да стимулира метаболизма

Кофеинът може да подобри метаболизма ви. Това е една от причините, поради които кофеинът е включен в много добавки за отслабване Кофеинът е естествен симулант, често срещан в кафето, чая и содата. Една чаша (240 мл) кафе съдържа около 95 мг кофеин.

За да повлияе значително метаболизма, може да са необходими големи дози кофеин. Все пак, някои изследвания показват, че редовният прием на кофеин може да подобри поддържането и намаляването на теглото.


Кофеинът може да намали апетита ви

Кофеинът също може да помогне за намаляването на апетита. Пиенето на кафе с кофеин може да намали нивата на хормона на глада грелин. Освен това, проучванията показват, че пиенето на кафе с кофеин може да намали броя на калориите, които консумирате през целия ден, в сравнение с това, ако не пиете.

Въпреки това, изследванията около кофеина като средство за подтискане на апетита са противоречиви, а някои проучвания сочат, че кофеинът има малък или никакъв ефект върху чувството за пълнота.


В заключение черното кафе е нискокалорично и с високо съдържание на кофеин. Кофеинът е естествен симулант, който може да повиши метаболизма ви и да намали нивата на хормоните на глада, което би могло да предотврати надаването на теглото.Кафето може да помогне за увеличаването на килограмитеКофеинът вреди на съня

Кофеинът действа като симулант, като блокира ефектите на аденозин, химикал в мозъка, който те кара да се чувстваш сънливо. Това може да е полезно, ако се нуждаете от допълнителен енергия, но ако се консумира по-късно през деня, кафето може да повлияе отрицателно на сънят ви. Това може да доведе до увеличаване на теглото.

Лошият сън е свързан с по-високо телесно тегло, повишен апетит и по-голямо желание за преработени храни.


С кафето, често се ядат десерти

Много хора свързват кафето със сладки неща. Това е така, защото кофеинът променя усещането ви за сладост, което може да доведе до желание за сладки храни.

За да избегнете това и потенциалното наддаване на тегло, което може да дойде консумацията на висококалорични, сладки лакомства, се насладете на кафето си с храни, които осигуряват източник на протеини и здравословни мазнини - като шепа ядки или яйца за закуска.


Някои кафеени напитки са пълни с калории и захар

Въпреки че черното кафе е с ниско съдържание на калории, много кафеени напитки са пълни с калории и захар. Кафенета и популярни франчайзи продават подсладени кафе напитки, които съдържат много захар и стотици калории.

Редовният прием на сладки напитки, като подсладените кафеени напитки, е свързан с повишаване на теглото и по-висок риск от затлъстяване.


В заключение кафето може да повлияе негативно на съня, което може да доведе до надебеляване. Нещо повече, някои кафеени напитки са с високо съдържание на захар и/или мазнини, което може да доведе до излишък на калории и последващо повишаване на теглото.Как да пием кафе, без да надебелявамеИма много начини да се наслаждавате на чашата си кафе, без да натрупвате тегло. Най-важно е да не добавяте захар към кафето.

Ето няколко начина да намалите приема на захар, като същевременно добавите вкус към кафето си:

  • Поръсете канела.
  • Използвайте неподсладено мляко от бадеми, оризово или кокосово мляко.
  • Използвайте малко количество естествен, без калории подсладител, като стевия.
  • Добавете няколко капки ванилов екстракт.
  • Разтопете в малко парче от висококачествен тъмен шоколад.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кафе #диета #диети