Свежата мента можете да похапвате със салата и сурови зеленчуци. При готвенето нейните листенца дават ориенталски привкус на яхниите. Не се нуждаят от доказване великолепните й антисептични свойства, както и облекчаващото й действие.

Знаете ли как действа ментата?

  • Тя облекчава хронични колити и стомашни болки, подобрява храносмилането.
  • Ментата е великолепно успокоително, което можете да пиете като билков чай, особено преди сън.
  • Сутрин ви помага бързо да се разбудите, а вечер - да релаксирате.
  • Ако добавите 10 капки натурално масло от мента във вашия почистващ тел, ще се почувствате по-красива и освежена.

1. Отвара от мента за добър тонус през целия ден

С отварата от мента можете лесно да се ободрите. Три листенца прясна мента са ви достатъчни, за да си направите запарка В една чаша. Кипнете водата и я налейте в каничка. Едва тогава добавете листенцата и похлупете с капаче, за да се запари. Следвайте точно този ред на направа, за да бъде билката напълно ефикасна.

2. Три капки масло от мента за добър сън

Денят ви е напрегнат и не сте имали никакво време за отдих. Сложете на показалеца натурално масло от мента и масажирайте областта между веждите, позната като „третото око". Бъдете внимателни, за да не попадне ментата в очите ви. Ментата ще ви успокои и лесно ще заспите.

3. Две-три листенца мента против лош дъх

Имате среща и искате да излъчвате свежест. Откъснете 3 листенца от мента и ги дъвчете няколко минути. Но не разчитайте единствено на услугите на растението, защото постоянният неприятен мирис в устната кухина показва, че имате спешна нужда от стоматолог. Лошият дъх може да е провокиран и от лошо храносмилане. Решете проблема, като поемате мента с малко активен въглен в продължение на седмица. Добра възможност е в период от 7 дни да слагате по една капка натурално масло от люта мента в супена лъжица кисело мляко.

4. С олио от мента при тежест в краката

През лятото често крайниците ви тежат от жегата и умората. За да ги облекчите, разтрийте ги с мента. Масажът с мента освежава крайниците и подобрява кръвообращението.

Можете сами, в домашни условия, да си приготвите масло от мента. За целта сложете шепа листенца в херметически затворена кутия. Предварително ги залейте със зехтин. Нека престоят така една седмица. Едва тогава филтрирайте ароматизирания зехтин В шишенце. С него масажирайте краката си от стъпалата към коленете В продължение на 10 минути след баня. Движенията задължително трябва да са отдолу нагоре по посока към сърцето. Масажът ще облекчи не само краката, но и състоянието на цялото ви тяло.

5. С прясна мента правете релаксираща баня на краката

Целият ден сте накрак и крайниците ви са уморени. Напълнете леген с хладка вода - около 26 градуса, и добавете листа от мента и шепа сол. Киснете краката 10 до 15 минути и ще се почувствате освежени.

6. Мента против прилошаване при пътуване

Чувствителни сте по време на пътувания. Подгответе си спиртен разтвор от мента, като добавите към 60-градусов спирт листа от мента. Затворете го в шишенце, като допълнително уплътните капачката с пластир (лейкопласт). Нека престои три седмици или един месец на тъмно, като два пъти на ден разтърсвате течността. След 30-ина дни прецедете спирта и изхвърлете листата. Преди пътуване, за да не ви прилошава, капнете от извлека върху бучка захар или мажете с него долната част на носа.

7. С една капка натурално масло от мента премахнете болката

Ментата има силно обезболяващо действие. Затова много често се използва при болки в стомаха и при главоболие. Масажирайте слепоочията и врата с капка натурално масло от люта мента и ще ви отпусне. Достатъчно е да сложите няколко капки концентрат от мента в чаша вода, за да притъпите стомашните неразположения. Билката има великолепно въздействие и при ухапвания от комар и други насекоми, като успокоява сърбежа.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #мента #Градинска мента #билки