Банановият чай е напитка приготвена с цели банани, гореща вода и понякога канела или мед. Можете да го направите с или без корите, въпреки че подготовката ще отнеме повече време, ако решите да оставите корите.

Банановият чай е добър източник на витамин В6, калий, магнезий, манган и мед. Калият и магнезият са важни минерали за здравето на сърцето и качеството на съня. Витамин В6 помага за поддържането на здрава имунна система и развитието на червените кръвни клетки. Бананите също са естествено с високо съдържание на водоразтворими антиоксиданти. Тъй като корите имат много по-високи нива на антиоксиданти от плода, добавянето на им към чая по време на варене може да увеличи приема им. Банановият чай не е добър източник на витамин С, тъй като този антиоксидант е чувствителен към топлина и вероятно ще бъде унищожен по време на варенето.

Банановият чай може да бъде добър заместител на напитките със захар. Само малко количество захар от бананите се отделя във водата по време на варенето, действайки като естествен подсладител за вашия чай. Изборът на напитки без добавени захари, като бананов чай, може да бъде лесен начин да намалите приема на захар.


Ползи за здравето от пиенето на бананов чай


Предотвратява подуването на корема

Банановият чай е с високо съдържание на калий, който е важен за регулиране на баланса на течностите, здравословното кръвно налягане и мускулните спазми. Съдържанието на калий и вода в банановия чай може да помогне за компенсиране на подуването на корема, като сигнализира на бъбреците ви да отделят повече натрий в урината.


Подобрява качеството на съня

Три основни хранителни вещества в банановия чай, за които много хора твърдят, че спомагат за подобряване на съня са калий, магнезий и триптофан. Магнезият и калият са свързани с по-добро качество и дължина на съня, благодарение на техните мускулно-релаксиращи свойства. Триптофанът е аминокиселина, която е важна за производството на хормоните, предизвикващи съня серотонин и мелатонин


Поддържа сърцето здраво

Хранителните вещества в банановия чай могат да допринесат за здравето на сърцето. Доказано е, че калий и магнезий помагат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Освен това диета, богата на катехини, вид антиоксидант в банановия чай, може да намали риска от сърдечни заболявания.


Ако искате да пробвате нещо ново и различно – опитайте чай от банан, който е вкусен и лесен за приготвяне.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #банан