Яйцата са сред най-хранителните продукти на планетата. Едно яйце съдържа всички хранителни вещества, необходими за превръщането на една клетка в цяло пиле. Въпреки това, яйцата са придобили лоша репутация, защото жълтъците съдържат холестерол. А колкото повече холестерол приемате, толкова по-малко тялото ви произвежда. Разберете колко яйца можете безопасно да ядете всеки ден.

Какво се случва, когато човек яде по няколко яйца на ден?

В продължение на много десетилетия хората са били посъветвани да ограничат консумацията на яйца - или поне на жълтъци. Едно средно яйце съдържа 186 мг холестерол, което е 62% от препоръчителния дневен прием. За разлика от тях белтъкът е предимно протеин и е с ниско съдържание на холестерол. Общите препоръки включват максимум 2-6 жълтъка седмично. Въпреки това липсва научна подкрепа за това ограничение. Няколко проучвания са изследвали ефектите на яйцата върху нивата на холестерола. Тези проучвания разделят хората на две групи - една група яде 1-3 яйца на ден, докато другата яде нещо друго, като заместители на яйцата.

Тези проучвания показват, че:

  • В почти всички случаи "добрият" HDL холестерол се покачва.
  • Нивата на "лошия" LDL холестерол обикновено остават непроменени, но понякога се увеличават леко.
  • Яденето на омега-3-обогатени яйца може да понижи кръвните триглицериди, друг важен рисков фактор.
  • Кръвните нива на каротеноидните антиоксиданти като лутеин и зеаксантин се увеличават значително.
  • Изглежда, че отговорът на яденето на цели яйца зависи от индивида.
  • В 70% от хората, яйцата нямат ефект върху "лошия" LDL холестерол. Въпреки това, при 30% от хората - наречени хиперреактори, тези маркери се покачват леко.

Какви са ползите от яйцата?

Яйцата имат множество ползи за човешкия организъм. Те са с високо съдържание на лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които намаляват риска от очни заболявания като дегенерация на макулата и катаракта. Богати са на холин - хранителен елемент, който играе съществена роля във всички клетки. Също така са висококачествени животински протеини, като ползите от тях включват повишена мускулна маса и по-добро здраве на костите. Изследванията показват, че яйцата увеличават чувството на ситост и ви помагат да отслабнете.

По колко яйца можете да ядете на ден, без това да повлияе на здравето ви?

Много обширни проучвания показват, че хората, които ядат яйца, нямат завишен риск от сърдечни заболявания, но други показват риск за хора с диабет тип 2.

За съжаление, няма проучвания, при които хората да приемат повече от три яйца на ден. Възможно е, макар и малко вероятно, че яденето на повече от това може да повлияе отрицателно на вашето здраве. Един случай обаче включва 88-годишен мъж, който консумира по 25 яйца на ден. Той има нормални нива на холестерол и е в много добро здраве. Разбира се, начинът, по който един индивид реагира на краен прием на яйца, не може да бъде универсален за всички. Също така е важно да имате предвид, че не всички яйца са еднакви. Повечето яйца в супермаркета идват от пилета, отглеждани промишлено, хранени със зърнени храни. Най-здравословните яйца са омега-3-обогатени яйца или яйца от кокошки, които се отглеждат на пасища - „от щастливи кокошки“. Тези яйца са много по-богати на омега-3 и важни мастноразтворими витамини. Като цяло яденето на яйца е напълно безопасно, като се има предвид тяхната гама от хранителни вещества и множество ползи за здравето, качествените яйца може да са сред най-здравословните храни на планетата. Според науката е ясно, че до 3 цели яйца на ден е напълно безопасно за здрави хора.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #боядисване на великденски яйца #яйце