© Unsplash

Сънят е от решаващо значение за физическото и психическото здраве, но много вътрешни и външни фактори могат да повлияят на това как и колко спите.

Връзката между витамините и съня е сложна и науката все още се опитва да я разбере. Дефицитът на витамини или минерали може да причини много здравословни проблеми, някои от които може да доведат до проблеми със съня като страничен ефект.

Както знаете тялото се нуждае от голямо разнообразие от витамини и минерали, за да функционира правилно. Те могат да бъдат набавени от храната, околната среда и вътрешните процеси в тялото. Когато става въпрос за недостиг на важни минерали и витамини в тялото, нарушеният сън може да бъде възможен симптом, но си струва да се консултирате с лекар, за да проверите за други основни проблеми, които може да ви държат будни през нощта.

Ето четири витамини и минерали, чиито дефицит е свързан с безсъние или неспокоен сън.

Витамин D

Ниските нива на витамин D, могат да доведат до смущения в съня. Витамин D се произвежда чрез излагане на кожата на UVB светлина и дефицитът му е най-често свързан с липсата на слънчева светлина.

Едно проучване през 2013 г. установи, че нередовните нива на витамин D, включително дефицит и прекомерна продукция, са свързани с проблемите със съня. Твърде много витамин D допринася човек да се чувства сънлив през деня, а твърде малко води до по-малко сън от необходимото.

За да се справите с недостига на витамин D, трябва да ядете много мазна риба, да приемате добавки и да се уверите, че се излагате достатъчно на слънчева светлина.

Витамин В12

Недостигът на витамин В12 може да доведе до депресивни симптоми. Един от основните симптоми на депресията е проблемът със съня.

Връзката между нарушенията на съня и витамин В12 все още се проучва.

През 2016 г. "Ню Йорк Таймс" съобщава, че дози от В12 изглежда са помогнали при проблеми със съня в малкомащабни проучвания, но още проучвания са необходими за да може да се твърди, че има твърда връзка между B12 и съня.

Д-р Аян Панджа, общопрактикуващ лекар, каза пред The Guardian през 2017 г., че недостигът на B12 "понякога може да обясни клъстъри на симптоми като мигрена, спазми, храносмилане и проблеми със съня, деменция и депресия", но не всички са съгласни с нейната оценка.

Магнезий

Магнезий е от изключително голямо значение за добрия сън. Изглежда, че подпомага съня, където главна роля играе при производството на ензими, особено когато е свързан с невротрансмитер, наречен GABA, който контролира сънливостта.

Магнезиевият дефицит често е свързан с безсъние и други нарушения на телесната функция.

Магнезият не само помага за по-лесно заспиване, но също така играе роля в достигането на дълбок и спокоен сън.

Ако обаче искате да повишите нивата на магнезий, Ню Йорк Таймс посочва, че добавките всъщност не са толкова полезни, колкото богатите на магнезий храни. Грах, броколи, брюкселско зеле, пълнозърнести храни и мазната риба са важни източници, но има магнезий в цял куп храни, които могат да бъдат голяма част от вашето хранене.

Желязо

Дефицитът на желязо, известен като анемия, може да причини множество симптоми, но връзката му с проблемите на съня е интригуваща: анемията ви прави по-склонни към синдром на неспокойните крака, състояние, при което крайниците се разклащат несъзнателно през нощта, причинявайки нарушения на съня. Колкото по-ниски са нивата на желязо, толкова по-вероятно е да имате неспокойни крака и така да изпитате по-малко спокоен сън.

Искате ли да повишите нивата на желязото си? Добавките са добър начин, както и богатите на желязо храни като червено месо.

Основното нещо, което трябва да запомните при недостига на витамини, е, че те може да не се лекуват само с добавки; недостигът може да бъде причинен от това, че тялото ви не абсорбира правилно витамина или по други причини. Най-добре е да се свържете с лекаря си, ако имате проблеми със съня и смятате, че витаминният дефицит може да е причината за това.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сън