Мленият червен пипер помага в борбата с настинките, наднорменото тегло, високия холестерол, високата кръвна захар, анемията и др.

Лютив или сладък - мленият червен пипер присъства в почти всяка кухня.

Трябва да се внимава с количествата лют пипер, тъй като прекомерната му консумация може да причини киселини, стомашни болки и диария.

Важно е и как се съхранява мленият червен пипер. Той трябва да се държи на хладни и проветриви места. Ако в съда проникне влага, афлатоксините (Микотоксични вещества от два вида плесенни гъбички. Те пък се развиват в различни хранителни продукти под влияние на висока влажност - около 80%, и топлина - от 7 до 40 градуса) могат да се увеличат и в крайна сметка да доведат до рак на черния дроб.

Млян червен пипер - 8 ползи за здравето, за които може би не знаете:

  • Мленият червен пипер се бори с наднорменото тегло и укрепва имунната система

Д-р Серхат Коран от Университетската болница в Медипол споделя, че мленият червен пипер е една от най-добрите възможности за защитата на организма срещу болести и наднормено тегло.

Мленият червен пипер съдържа много повече витамин С от лимоните, подчертава той. В един грам стрити пиперки има повече витамин С отколкото има в сока на четири лимона.

Червените чушки са и мощен антиоксидант – те съдържат витамин В6 и витамин А, които играят важна роля в енергийния метаболизъм на организма. Те намаляват нивата на холестерол и триглицериди в кръвта и подпомагат загубата на тегло, тъй като ускоряват метаболизма.

В допълнение трябва да се знае, че капсаицинът в лютите чушки - съединението, отговорно за техния лют вкус, е силно болкоуспокояващо средство и помага за засилване на имунната система. Той подпомага също отварянето на дихателните пътища и изчистването на натрупания секрет.

  • Мленият червен пипер намалява възпалителните процеси и отоци

Някои видове пипер, особено тези, които са по-люти и съдържат капасцин, имат добър ефект при възпалителни процеси и болезнени състояния, включително артрит, увреждане на нервите и храносмилателни проблеми.

За облекчаване на възпаленото място и намаляване на болката, можете да направите компрес от 2 супени лъж. лют червен пипер и 5 супени лъжици хладка вода, които предварително сте разбъркали до получаването на каша, след което я разстилате на тънък слой върху марля или чиста тънка тъкан, сложена на възпаленото място, а не директно върху кожата. Може да увиете с найлоново фолио. Сменяйте когато компресът изсъхне.
  • Мленият червен пипер защитава очите и подобрява зрението

Съдържанието на витамин А в червения пипер помага за предпазване от нощна слепота и дегенерация на макулата (загуба на централно зрение).

В направено проучване жените, приемащи добавки, съдържащи лутеин и саксантин, в 32% от случаите са имали намален риск от развитие на катаракта (перде на окото).

Изследванията показват, че червеният пипер е богат източник на зеаксантин, който физически се съдържа в ретината на окото. Зеаксентинът предлага антиоксидантна защита и стимулира конусовидните клетки, форма очни клетки, които са отговорни за острото и ясно зрение, а също така и за различаване на цветовете.

  • Мленият червен пипер понижава нивата на кръвната захар

Капсаицинът е мощно натурално съединение съдържащо се в червения пипер, което влияе върху гените, свързани с нивата на кръвната захар и блокира ензимите, които разграждат кръвната захар в организма и също така може да подобри инсулиновата поносимост. В едномесечно проучване на 42 бременни жени, приемащи 5 мг капсаицин дневно, нивата на кръвната захар спадат значително, за разлика от други, които не са приемали тази добавка.

  • Мленият червен пипер помага за заздравяване на рани

Ако се порежете, поръсете раната със сладък червен пипер и я натиснете с тампон или чиста кърпа за няколко секунди, ще видите колко бързо кръвотечението от раната ще спре. Това е така, заради количество витамин Е, което се съдържа в мления червен пипер, с който той помага на тялото да произвежда червени кръвни телца, за по-бързото съсирване на кръвта, което от своя страна води до бързото заздравяване на раните.

  • Мленият червен пипер помага при анемия

Пиперът е богат на две важни за кръвта хранителни вещества - желязо и витамин В. Дефицитът им може да намали броя на червените кръвни клетки и да причини анемия.

Включете тази подправка в храненето си и ще видите как здравето на организъма ви се подобрява, а килограмите намаляват.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!