По еднакъв начин ли трябва да се предпазваме от слънцето на море, планина или на излет сред природата?

Не. В зависимост от мястото, на което се намирате, отразяването на ултравиолетовите лъчи е повече или по-малко. Във водата то е между 5 и 10%, на тревата - 3%, пясъкът пречупва между 15 и 30%, а при снега достига до 90%. Следователно, обратно на общоприетото мнение, водата е по-безопасна от пясъка. В зависимост от това използвайте слънцезащитни продукти с по-висок или нисък фактор. Не забравяйте, че едно нанасяне не е достатъчно, и повтаряйте процедурата през няколко часа.

По кое време на деня лъчите са най-безопасни?

Слънцето е в зенит около 13 часа. Това е времето, през което ултравиолетовите лъчи са най-безмилостни към кожата. Не безопасни за епидермиса са и предшестващите два и следващите четири часа, тъй като слънцето е достатъчно силно, за да го изгори.

Трябва ли да се предпазваме от слънцето в облачни дни?

Да. Лъчите му пробиват облаците, като филтрират едва 50 % от ултравиолетовите. Не пренебрегвайте защитните средства дори при лошо време.

Нужно ли е да съобразяваме защитния фактор с възрастта?

Единствено при децата. Без значение от годините си трябва да използваме продукти с висок фактор. За да запазите еластичността и свежестта на кожата, е необходимо да я предпазвате непрекъснато от слънчевите лъчи, които проникват чак до дермата и разрушават структурата на клетките.

Има ли места по тялото ни, които са по-чувствителни?

Да. Шията, сгъвката на коленете, ушите. В тези участъци кожата е по-фина и деликатна. Други области като раменете, носът и челото поначало са по-изложени на слънце от останалите и затова трябва да бъдат предпазвани повече.

През колко време трябва да подновяваме защитата?

Всеки 2 часа. Ако прекарвате повече време във водата, или кожата ви е чувствителна, намалете интервала.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #слънцезащита #почерняване #грижа за кожата #кожа #море #плаж