© Unsplash

Оказва се че, след като мажете кожата си редовно с овлажняващ крем не само ще се чувствате страхотно, но и това би ви помогнало да запазите кожата си чиста, гладка и без бръчки в бъдеще. Прилагането на овлажняващ крем е един от малкото евтини начини, по които можем да се поглезим. Било то сутрин или вечер е важно да го правим. Хидратиращият крем уплътнява влагата в кожата, омекотява грубите лакти и ходила, както и други сухи участъци на нашето тяло. Качествено овлажняващо мазило може да направи чудеса за грубата, лющеща се и непривлекателна кожа, да помогне за нейното омекотяване. То осигурява много предимства на хората, които имат време да го използват редовно. Ако не сте убедени, разгледайте причините, поради които трябва да хидратирате кожата си и начините, по които да го правите.

Ползи от хидратирането на кожата:

 • Намалява шансовете за поява на кожни проблеми
 • Помага на кожата ви да остане млада
 • Хората с достатъчно овлажнена кожа придобиват бръчки с много по-бавна скорост от тези със суха кожа
 • Помага за заличаването на петна и несъвършенства
 • Омекотява мазолите и брадавиците
 • Предотвратява бъдещо омазняване или изсъхване на кожата
 • и много други...

Какъв крем да изберем?

Уверете се, че сте избрали хидратиращ крем, подходящ за вашата кожа. Редовното използване на крем или лосион трябва да бъде част от всеки добър режим на грижа за кожата, но някои са по-добри от други. Изберете такъв с много витамини, с SPF от 15, за да предпазите кожата си от слънцето през деня (витамин А и витамин В5 повишават устойчивостта и нивата на влагата, антиоксидантните витамини C и E спомагат за предпазването на новата кожа и борбата с нейното увреждане, слънцезащитните продукти SPF 15 без PABA помагат за предотвратяване на преждевременни линии и бръчки). Също така използвайте кремове и лосиони, които не са комедогенни (не запушват порите) и са дерматологично тествани.

Кога е добре да хидратираме кожата си?

Най-важно е да използваме овлажняващ крем след душ, бръснене или ексфолиране. За някои това може да е два пъти на ден. Нека да бъдем честни – след горещ душ се чувстваме великолепно и много ободрени, но това изсмуква влагата от нашата кожа. Отнема само минутка, за да нанесете подходящ крем и да се уверите, че кожата ви е не само чиста, но подхранена и защитена от стреса през деня.

Къде е най-важно да използваме овлажняващия крем?

По принцип – да, но често на човек не му се занимава да намаже цялото си тяло. Изключително важно е да използваме овлажняващо мазило поне на най-чувствителните части на нашата кожа , а те са лицето, ушите, шията и гърдите. Клетките на тези зони се заменят по-често от всяка друга част на кожата ви. Известно е, че са много чувствителни към промените в околната среда и са най-честите области на тялото, които развиват рак на кожата. Естествено, ако имате загрубяли ръце, лакти или напукани пети използвайте упорито и върху тези части на тялото.


© Unsplash

Съвети при използването на хидратиращ крем:

 • На първо място е много важно да разясним, че заедно с нанасянето на крем, трябва да положите допълнителни усилия, за да поддържате тялото си добре хидратирано. Човешкото тяло се състои от 75% вода, така че трябва да пиете достатъчно вода (поне 8 чаши) през целия ден, за да го поддържате хидратирано!
 • Проверете съставките на вашия крем или лосион, тъй като някои може да съдържат консерванти, парабени, тежки метали и други вредящи компоненти. Такива продукти трябва да се избягват на всяка цена.
 • Когато използвате даден продукт и чувствате кожата си мазна или зле, тогава трябва да го смените. Такива продукти могат да причинят повече вреда, отколкото полза на деликатната ви кожа.
 • Хубаво е да държите под ръка крем за ръце в кухнята или банята си. Оставете тубичка от любимия си ароматен хидратиращ крем в спалнята. Поставете ги на видими места, когато по-често погледът ни ги среща, по-често ще ги използваме.
 • Експериментирайте с няколко продукта, за да намерите подходящо мазило, което отговаря на вашия вид кожа и я прави да изглежда мека и гладка.
 • Не е необходимо да купувате най-скъпата марка. Имайте предвид, че парите нямат определена връзка с ефективността.
 • Ако овлажнителят не подобрява състоянието на кожата или забележите нови проблеми след употребата му посетете вашия лекар или дерматолог.
 • Използвайте сапуни и миещи препарати, които съдържат естествени масла. Потърсете лек, без миризма почистващ препарат, който съдържа алое вера и витамини.
 • Нанасяйте балсам за устни редовно. Дерматолозите препоръчват използването на балсам за устни, който има SPF най-малко 30.

Като заключение, всеки тип кожа е податлива на сухотата, дори мазната, но с помощта на подходящо овлажняващо рутинно мазило тялото ви ще изглежда добре и ще бъде здраво.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #хидратиране #кожа