Има много различни стилове на бягане, всеки със собствена уникална цел и предимства. Бягането е чудесен вариант за отслабване, тъй като изгаря повече калории, отколкото повечето други видове упражнения, защото изисква много различни мускули да работят усилено заедно. Освен отслабването, бягането се свързва и с много други ползи за здравето включително по-нисък риск от сърдечни заболявания, намалена кръвна захар, по-нисък риск от катаракта, по-силни колене и по-малко болки в коленете.

Трябва ли да се бяга всеки ден?

Тичането само няколко минути всеки ден е от полза за вашето здраве. Изследванията показват, че може дори да удължи живота ви. Но трябва ли да тичате всеки ден от седмицата, за да се възползвате от това? Отговорът е не.

Проучванията показват, че бягането само 5 до 10 минути всеки ден с умерено темпо може да помогне за намаляване на риска от смърт от инфаркт, инсулт и други често срещани заболявания. Но същите проучвания показва също, че тези ползи завършват на 4,5 часа седмично, което означава, че няма нужда да тичате часове всеки ден. Едно холандски изследва препоръчва да се тича по 2,5 часа седмично или 30 минути, пет дни в седмицата, за максимални ползи за дълголетието.Безопасно ли е да се бяга всеки ден?

Бягането всеки ден може да увеличи риска от нараняване от прекомерно натоварване. Контузиите са резултат от твърде много физическа активност, прекалено бързо и не позволяването на тялото да се приспособи. Бягане с лоша форма също може да доведе до претоварване на определени мускули.

За да избегнете наранявания постепенно увеличавайте разстоянието, което изминавате всяка седмица. Смесете дни на бягане с крос тренировки, като колоездене или плуване. Загрейте преди да бягате и се разтегнете след това. Не забравяйте, че дори елитни бегачи остават без наранявания, като планират дни за почивка.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #бягане