© Freepik.com

Повечето храни, които трябва да избягвате на празен стомах предимно сутрин на закуска, дразнят на лигавицата на стомаха или повишават нивата на киселинност (pH), което води до газове, киселини, а също могат да причинят дискомфорт и странични ефекти при хора с рефлукс, язва, гастрит, колит.

8 храни и напитки, които според специалистите по здравословно хранене не трябва да се ядат на празен стомах:

Кафе

Започването на деня с чаша кафе е много често срещана практика. Изглежда това е най-лесният начин за събуждане. Но пиенето на тази ободряваща напитка на гладно може да доведе до стомашни проблеми. Кофеинът повишава нивата на pH в стомаха. Макар да не го усетите веднага, може да доведе до образуване на газове, киселини и болки в стомаха през деня. Кафето стимулира секрецията на солна киселина в храносмилателната система, която причинява гастрит при някои хора.

Сладки храни или напитки

Много от вас сигурно си мислят, че чаша плодов сок сутрин е чудесно начало на деня, това всъщност далеч не е така. Богатата на глюкоза напитка може да натовари допълнително панкреаса, който току-що се е „събудил”. На свой ред излишната фруктоза може да претовари черния дроб и да дестабилизира нормалното му функциониране. Захарта е още по-лоша възможност, така че едва ли е добра идея да започнете деня си с десерти или прекалено сладки смутита.

Баница или тестени изделия

Хората, които обичат сутрин да си похапнат баница или друго тестено изделие със сигурност няма да се съгласят. Маята и мазнината, използвана за приготвяне на повечето такива продукти, често дразни тъканите на стомаха. А това води най-често до образуване на газове и болки в стомаха.

Газирани напитки

Газираната напитка е доста вредна за здравето, независимо от времето на деня, в което се консумира. Най-голямата опасност обаче възниква, когато се консумира на гладно. Пиенето на газирани напитки на празен стомах може да повреди лигавиците и да намали притока на кръв към стомаха. В резултат на това храната ще започне да се разгражда по-бавно. Стомахът отделя киселина за преработка на храната, но ако вместо нея в стомаха постъпи газирана напитка, няма какво да се смила. В същото време количеството киселина се увеличава, което води до спазми и болки.

Студени напитки

Много от вас вероятно са чували, че е най-добре да започнете деня с топла вода с малко мед, но някои се изкушават да изпият нещо студено, като си мисля, че ще се събудят по-бързо.

Пиенето на студени напитки на гладно може да увреди лигавицата на стомаха и да забави последващия храносмилателен процес. Водата трябва да е топла - само в този случай тя правилно активира храносмилателната система и нормализира метаболизма.

Сурови зеленчуци

Това важи особено за хората, които смятат, че салатите са перфектната храна по всяко време на деня. Суровите зеленчуци или салатата, приготвена от тях, далеч не е най-доброто нещо за ядене на гладно. Те съдържат много груби влакна, които могат да предизвикат допълнителен стрес на празен стомах. Те също са способни да провокират метеоризъм и коремна болка, ако се ядат на гладно.

Цитрусови плодове

Цитрусови плодове са здравословна храна, но само когато се ядат в точното време. Когато ги консумирате на гладно, могат да предизвикат киселини, както и да повишат риска от гастрит и стомашна язва. Освен това портокалите, мандарините и грейпфрутите са с високо съдържание на фибри и фруктоза, които също могат да забавят работата на храносмилателната система.

Пикантни храни и подправки

Яденето на люти чушки и други подправки на гладно могат да причинят увреждане и възпаление на стомашната лигавица, както и да увеличат производството на киселина в стомаха. По този начин може да си докарате много общи заболявания на храносмилателната система.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!