Маска за лице, когато се носи правилно, предпазва от алергени като цветен прашец, малки частици във въздуха като дървени стърготини и повечето микроби, пренасяни във въздуха. Маските за лице, направени от плътно изтъкана смес от памук или смес с памук и полиестер, могат да се перат и да се използват повторно. Маски за лице за еднократна употреба, направени от хартия или нетъкани влакна и респиратори N-95, не могат да се почистят и дезинфекцират в домашни условия.

Маска за лице за многократна употреба трябва да се перат след всяко носене. Обикновено е достатъчно да ги пуснете маската в пералнята. Ако маската е направена от памук или смес от памук и полиестер и не пуска, може да се изпере с бели чаршафи или кърпи. Ако перете домашна маска, изработена от шал или плат с ластици, отстранете ги преди пране. Маските трябва да се перат с гореща вода, с нормална програма и обикновен препарат за пране. Ако перете маската си в мивка, не забравяйте да използвайте топла вода.
Докато използвате гореща вода за изпиране, ефективно ще почисти маските, добавянето на дезинфектант предлага още един слой защита. Типът дезинфектант, който трябва да използвате, зависи от вида на тъканта:

  • Фенолните дезинфектанти са ефективни при всякакви температури на водата и могат да се използват върху бели и цветни тъкани. Фенолните дезинфектанти обикновено се добавят по време на изплакването.
  • Белината (натриев хипохлорит) може да се използва с гореща, топла или студена вода, но само при бели тъкани. За да бъде ефективна, трябва да има концентрация на натриев хипохлорит от 5,25% до 6,15%.
  • Дезинфектантите от борово масло са ефективни в гореща и топла вода и могат да се използват както при бели, така и при цветни тъкани. Те трябва да се добавят в началото на програмата на прането. За да бъде ефективен, продуктът трябва да съдържа 80% борово масло.

За да изсушите маската, поставете я на място, където тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина. Ако имате сушилня, настройте температурата на висока и изсушете маската.

Когато маските са сухи, съхранявайте изпраните маски в кутия или шкаф, докато не трябва да ги използвате.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!