© Depositphotos

Джинджифил

Коренът от джинджифил е отличен лек за проблеми, свързани с храносмилателната система. Той подпомага усвояването на хранителни вещества от организма, защитава стомаха от развитието язви и гастрит, и облекчава стомашните киселини.

За да усетите лечебните му свойства, сдъвчете малко парченце от корена джинджифил или си пригответе чай от него. Още един начин да елиминирате киселините в стомаха е да го намачкате, смесвайки го с малко количество кафява захар, и да го смучете.


Мляко

Млякото е богато на калций, който има свойството да предотвратява киселинното натрупване в стомаха. Той облекчава симптомите на киселинен рефлукс, абсорбирайки излишната киселина.

Важно е да консумирате млякото студено. За по-добри резултати е добре да го смесите с 1 с.л. масло.


Сок от картофи

Картофеният сок е едно от най-добрите средства за контролиране на киселините, благодарение на антиоксидантите и фибрите, които съдържа.

За да си приготвите сока от картофи е необходимо да настържете един картоф, да го изцедите с помощта на кърпа и да го смесите с половин чаена чаша вода.


Газирана вода

Газираната вода често се препоръчва за консумация при наличие на стомашни киселини, но е важно да не се прекалява с нея, тъй като честата й употреба е вредна за лигавицата на стомаха.

Лайка

Чаят от лайка е чудесно средство за успокояване на храносмилателния тракт. Тя пречиства стомаха от микроби и облекчава дискомфорта.


Босилек

Босилекът стимулира производството на слуз в стомаха, намалява киселините и предпазва от появата на язви.

За да се справите с киселините е необходимо само да сдъвчете 5-6 листа от растението.


Мента

Билката има противовъзпалително и охлаждащо действие, което подпомага облекчаването на паренето и болките, причинени от киселините в стомаха.

Насладете се на лечебните свойства на ментата като си приготвите чай от листата й. Консумирайте го, след като се охлади.


Банан

В бананите се съдържа голямо количество калий, благодарение на който се поддържа нормалното ниво на киселини в стомаха. Някои от съставките на плода предизвикват отделянето на стомашни сокове, а това от своя страна предпазва стомаха от вредното действие на киселините. Фибрите в състава на бананите подпомагат храносмилателната функция на организма.

Препоръчваме да консумирате добре узрели или презрели банани, за да облекчите симптомите на стомашния рефлукс.

Мащерка

Чаят от мащерка притежава способността да потиска гаденето, да намаля киселините в стомаха и да премахне неприятните болки.


Бял равнец

Чаят от бял равнец помага при наличието на стомашни газове, киселини и други неразположения, свързани с храносмилането.


Кимион

Подправката стимулира производството на слюнка в устната кухина, а това значително подобрява храносмилането. Кимионът подпомага обменът на веществата и има облекчаващо действие при газове, киселини и други стомашни проблеми.


Кардамон

Кардамонът облекчава коремните спазми и стимулира храносмилателната функция. Той предпазва вътрешната обвивка на стомаха от излишната киселина и има успокояващо действие.

За да почувствате облекчение, пригответе си чай от две шушулки кардамон и го оставете да се охлади преди консумация.

Съвети за избягване на стомашни киселини:

  • Сдъвквайте храната добре;
  • Хранете се бавно;
  • Избягвайте гладуването през деня и прекомерното хранене вечер;
  • Опитайте се да понижите нивата на стрес;
  • Старайте се след хранене да стоите известно време в изправено положение;
  • Избягвайте консумацията на мазни и пикантни храни;
  • Хранете се здравословно, консумирайки основно зеленчуци, млечни продукти, риба и месо;
  • Избягвайте да се храните по ресторанти и заложете на домашно приготвената храна.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!