© Unsplash

Най-просто, пескатарианец е човек, който не яде месо, но яде риба. Терминът пескатарианец е въведен в началото на 90-те години на миналия век и представлява комбинация от италианската дума за риба, "pesce" и думата "вегетарианец". В научната литература тази диета често се описва като "песко-вегетарианска" и е попада в спектъра на вегетарианството.

Няма правила, които определят колко често трябва да ядете риба, за да бъдете пескатарианец. По дефиниция пескатарианец е човек, който избира да следва вегетарианската диета, но също така яде риба и други морски дарове.Какви са ползите от пескатарската диета?

Има много доказани ползи от диетите на растителна основа, включително по-нисък риск от затлъстяване и хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Тези диетите са и с високо съдържание на противовъзпалителни и антиоксидантни агенти, като флавоноиди. Това са естествени съединения, присъстващи в растенията. Флавоноидите имат редица противовъзпалителни и антидиабетни свойства. Добавянето на морски дарове към вегетарианската диета ви дава повече възможности и е добър начин, да си набавите протеини, омега-3 и други хранителни вещества.

Яденето на риба, особено мастна риба, осигурява увеличен прием на омега-3 мастни киселини с дълги вериги. Омега-3 мастната киселина е ненаситена мазнина, която може да бъде полезна за хората, а някои омега-3 са неразделна част от здравословния живот. Хората, които ядат риба, имат по-ниско кръвно налягане, по-нисък риск от необичайни сърдечни ритми и по-малко фатални инфаркти от тези, които не включват рибата в храненто си.

Пескатарската диета предпазва хората от рак на дебелото черво. Едно проучване заключава, че пескатарианците са с по-нисък риск от развитие на диабет.

Други причини за минаването на пескатарската диета включват много от нещата, които мотивират хората да станат вегетарианци или вегани: намаляване на вредата върху околната среда и жестокостта към животните. Елиминирането на месо от вашата диета може да помогне за справянето с тези етични проблеми. Не трябва да се забравя, че прекомерният риболов също може да бъде проблем за околната среда. Интересно е също да добавим, че някои хора спазват пескатарска диета по религиозни причини.


© Unsplash

Какво ядат пескатарианеците?

Както вече писахме по-горе типичната пескатарска диета е предимно вегетарианската диета с добавката на риба и морски дарове.


Пескатарианците консумират:

Пълнозърнести продукти и зърнени продукти

 • Бобови растения
 • Ядки и семена
 • Млечни продукти
 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Риба и миди
 • Яйца

Пескарците не включват в менюто си:

 • Говеждо месо
 • Пилешко месо
 • Свинско месо
 • Агнешко месо
 • Пуешко месо


Какво трябва да знаете за пескатарската диета?

Ако сте бременна, ще трябва да избягвате суровата риба и да внимавате за нивата на живак в рибата, която ядете. Освен това също трябва сте предпазливи с живака и ако кърмите или имате малки деца, които също се хранят по пескатарската диета. Рибата с високо съдържание на живак включва: риба меч, акула, скумрия и риба тон.

Ако страдате от диабет, цьолиакия или сърдечна болест, то пескатарната диета е вероятно безопасна и полезна за вас. Но за всеки случай трябва да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че получавате правилната комбинация от хранителни вещества.


© Unsplash

Това е диета е с ниско съдържание на витамин B-12. Този важен микроелемент обикновено се намира в животинските храни и е важен за поддържането на здрава нервна система, образуването на червени кръвни клетки и ДНК, и метаболизма на протеините. Храните без месо с високо съдържание на В-12 включва: миди, яйца, мляко и млечни продукти.

Тъй като тази диета е предимно вегетарианска, тя има някои от същите проблеми, които често придружават вегетарианската диета. Например, можете лесно да преядете с въглехидрати, особено ако разчитате на много преработени зърнени продукти.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #пескатарската​ диета #риба