© Unsplash

Подобно на калия, натрия и калция, магнезият е електролит, важен за мускулната функция, здравето на сърдечно-съдовата система и костите. Той също така работи вътре в клетките за по-добра стабилност на ДНК и РНК. Магнезият подпомага функцията на нервите, свиването на мускулите и равномерния пулс.

Магнезият е жизненоважен минерал, който играе важна роля в над 300 ензимни реакции в човешкото тяло. Органите с най-високи концентрации на магнезий са тези, които са с най-голяма метаболитна активност, като мозъка, сърцето и черния дроб.

Магнезият е от съществено значение за доброто здраве.

Препоръчителната дневна доза е:

  • 400 милиграма за мъже на възраст от 19 до 30 години
  • 420 милиграма за мъже на възраст 31+ години
  • 310 милиграма за жени на възраст от 19 до 30 години
  • 320 милиграма за жени на възраст 31+ години
  • 350 милиграма за бременни жени

© Unsplash

Много храни съдържат високи нива на магнезий, включително ядки, тъмнозелени зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения.

Ето някой добри източници на магнезий:

  • Ядки и семена: бадеми, кашу, фъстъци, сусамово семе
  • Зеленчуци и плодове: спанак, картофи, банани, авокадо
  • Пълнозърнести храни и бобови растения: овесени ядки, кафяв ориз, боб
  • Млечни продукти: кисело мляко, прясно мляко
  • Риба: сьомга, скумрия

Важно е да ядете храни, богати на магнезий, приемането на достатъчно от минерала от вашата диета винаги е най-добрият избор, но добавките са добра алтернатива. Ето някои от ползите за здравето от магнезия:Магнезият повишава ефективността от спорта

Професионалните спортисти се запасяват с храни, богати на магнезий, а спортните добавки често включват магнезий. Смята се, че магнезият спомага за повишаване на енергийните нива и атлетичните показатели. Когато хората спортуват, се нуждаят от 10-20% повече магнезий, отколкото когато почиват. Магнезият също помага на хода на кръвната захар в мускулите и за изхвърлянето на млечна киселина, която може да се натрупа по време на спорт и да причини умора.


Магнезият помага при борбата с депресията и тревожността

Магнезият има важна роля в работата на мозъка. Ниските нива на магнезий могат да провокират чувство на тревожност, раздразнителност, умора и депресия. Според изследвания, добавките с магнезий могат да намалят симптомите на депресия при някои хора. Той може също да бъде полезен за балансиране на невротрансмитерите глутамат и GABA. Магнезият може също да помогне за овладяване на възпалението - друг фактор, който се смята, че е в основата на развитието на психологически разстройства.


Магнезият регулира кръвното налягане

Магнезият играе важна роля за регулирането на кръвното налягане. Той оказва пряко и косвено въздействие върху риска от високо кръвно налягане. Отпуска мускулните клетки във вените и артериите, така че те не ограничават притока на кръв. Магнезият също така регулира други минерали, важни за кръвното налягане. Той поддържа деликатното равновесие между натрия и калия и помага на тялото да абсорбира калция.Магнезият помага за предотвратяване на мигрената

Хората с чести мигрени понякога имат ниски нива на магнезий. Тези ниски нива може да са причина за освобождаването на невротрансмитери и свиване на кръвоносните съдове в мозъка, които предизвикват мигрена. Получаването на достатъчна доза магнезий може да помогне за намаляване на честотата на главоболия със средно малко повече от 40 процента.


Магнезият помага срещу безсъние

Ниските нива на магнезий могат да причинят безсъние. Магнезият играе много важна роля за функционирането на централна нервна система. Освен това помага за успокояване на нервите и мускулите. Предполага се, че магнезият помага срещу безсънието, не само чрез отпускане на мускулите, но и като намалява възпалението и подпомага производството на главните химикали, засилващи съня, наречени мелатонин и глутатион.

Магнезият помага за по-бързото заспиване, по-дълбок сън и повече от важния REM сън. За най-добри резултати вземете магнезии преди лягане.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Магнезий #ползи за здравето