© Unsplash

Боровинките са сладки, питателни и много популярни. Често наричани суперхрана, те са с ниско съдържание на калории и невероятно полезни.

Боровинките са отличен източник на витамин С, който помага за предпазване на клетките от увреждане и спомага за усвояването на желязото. Също така те съдържат разтворими фибри, които забавят скоростта, с която захарта се освобождава в кръвта и помага да се поддържа щастлива храносмилателната система.

Боровинките са изключително богати на фитохимикали, естествени растителни съединения, като елагинова киселина и антоцианидини. Фитохимикалите са обстойно изследвани за тяхното антиоксидантно действие, което помага да се предпази тялото от дълъг списък от заболявания.

Ето 7 ползи за здравето от боровинките:Боровинките са кралят на антиоксидантните храни

Боровинките имат най-високото ниво на антиоксидантна от всички популярни плодове и зеленчуци. Антиоксидантите защитават тялото ви от свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да увредят вашите клетки и да допринесат за стареенето и болестите, като рак.

Основните антиоксидантни съединения в боровинките принадлежат към семейство полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Доказано е, че боровинките директно увеличават нивата на антиоксиданти в тялото ви.

Освен това, проучвания показват, че антиоксидантите в боровинките могат да забавят намаляването на мозъчната функция, което се случва с възрастта. Допълнително е доказано, че антиоксидантите в боровинките, особено от типът, наречен антоцианини, намаляват рисковите фактори за сърдечно заболяване, понижават нивата на LDL холестерола и кръвното налягане.Боровинките намаляват увреждането на ДНК, което може да помогне за защита срещу стареене и рак

Няколко проучвания показват, че боровинките и сокът от боровинки намаляват увреждането на ДНК, което е водещ фактор за застаряването и рака.

Оксидативното увреждане на ДНК е неизбежна част от ежедневието. Смята се, че се случва десетки хиляди пъти на ден във всяка клетка на тялото ви. Увреждането на ДНК е част от причината, поради която остаряваме. Той също играе важна роля в развитието на болести като рак. Тъй като боровинките са с високо съдържание на антиоксиданти, те могат да неутрализират някои от свободните радикали, които увреждат вашата ДНК.


© Unsplash

Боровинките понижават кръвното налягане

Боровинките имат значителни ползи за хора с високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

В осем седмично проучване, затлъстелите хора, които са имали висок риск от сърдечни заболявания, отбелязват намаление на кръвното налягане с 4-6% след консумация на 50 грама боровинки на ден. В други проучвания са наблюдавани сходни ефекти - особено при жени в постменопауза.Боровинките могат да помогнат за подобряване на паметта

Антиоксидантите в боровинките са в полза на мозъка ви, като подпомагат мозъчната функция и забавят умствения упадък.

Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъка ви, което влияе отрицателно върху мозъчната функция. Според проучванията върху животни, антиоксидантите в боровинките могат да засегнат области на мозъка ви, които са от съществено значение за интелигентността. Изглежда те помагат на стареещите неврони, което води до подобрения в клетъчната сигнализация. Изследванията върху хора също дават обещаващи резултати.


Антоцианините в боровинките могат да имат антидиабетни ефекти

Няколко проучвания показват, че боровинките имат антидиабетни ефекти, подобрявайки чувствителността към инсулина и понижавайки нивата на кръвната захар. Повишената чувствителност към инсулин трябва да намали риска от метаболитен синдром и диабет тип 2, които в момента са две от най-големите здравни проблеми в света.

Изследванията показват, че антоцианините в боровинките имат благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм. Тези антидиабетни ефекти се проявяват както с боровинки, така и с екстракт.


© Unsplash

Боровинките могат да помагат за борба с инфекциите на пикочните пътища

Подобно на червените боровинки, боровинките съдържат вещества, които могат да предотвратят свързването на определени бактерии със стената на пикочния мехур, което може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.


Боровинките могат да намалят увреждането на мускулите след упражнения

Усилени тренировки могат да доведат до болки в мускулите и умора. Боровинките могат да намалят увреждането, което се случва на молекулярно ниво, минимизирайки болезнеността. Едно проучване показва, че боровинките могат да подпомогнат възстановяването на мускулите след напрегнати упражнения, въпреки че са необходими повече изследвания.Боровинките са изключително здравословни и хранителни. Те подобряват здравето на сърцето, мозъчната функция и много други аспекти на тялото ви. Нещо повече, те са сладки, цветни и лесни за ползване независимо дали са пресни, или замразени.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #ползи за здравето #боровинки